نود درصد هنرجویان موسیقی با شنیدن قطعه ای از یک نوازنده بزرگ، عاشق یک ساز می شوند و پیش خودشان تجسم میکنند کِی خواهند توانست قطعه ای مثل هنرمند محبوبشان بنوازند.

خود بنده به این علت عاشق ساز سه تار شدم چون نواخته های استاد جلال ذوالفنون و استاد حسین علیزاده را شنیدم و همیشه با خود میگفتم حال که با نواخته ایشان اینقدر احساساتی میشوم، اگر خودم این آهنگ را بنوازم چه حالی به من دست خواهد داد؟ و این تجسمات شیرین عامل اصلی شروع یادگیری من بود. حالا برویم سراغ موضوع اصلی این مقاله و ساز تخصصی خودمان، سه تار!

سوالی که اکثر هنرجویان مبتدی سه تار از من میپرسند این است: «کی خواهم توانست اولین آهنگ را با سه تار بنوازم؟» اگر این سوال برای شما هم به وجود آمده، پیشنهاد میکنم این مقاله را  تا آخر بخوانید

هنرجوی گرامی مسیر آموزشی شما را برایتان میگویم و به شما یاد میدهم چقدر تمرین کنید تا بتوانید هرچه زودتر اولین آهنگ را با سه تار بنوازید. قبل از شروع مطلب این نکته را متذکر شوم که این مقاله برای کسانی مفید خواهد بود که تصمیم جدی برای نواختن آهنگ ها دارند و میخواهند با برنامه پیش بروند. برای اینکه بتوانید با استفاده از برنامه ای که به شما معرفی میکنم در زودترین زمان ممکن آهنگ بنوازید بایستی تمرین مستمر داشته باشد

برنامه آموزشی  برای ساز سه تار، با استفاده از جلد اول کتاب استاد جلال ذوالفنون میباشد. کتاب بسیار معروفی است و در تمام کتاب فروشی های معتبر یافت می شود. مطالب ابتدایی کتاب را مطالعه کنید. تقریبا یک هفته کافیست تا با دروس پیش نیاز سه تار آشنا شوید. بعد از انجام تمرینات پیش نیاز ابتدایی کتاب، وارد درسهای اصلی میشوید.

حالا وارد درسهای اصلی کتاب میشویم . شاید اول با خودتان بگویید سخت است و نخواهم توانست  درسهای گرفته شده را کار کنم. این عین کلامی است که بعضی هنرجویان میگویند و آنرا به کرات شنیده ام!!! ولی حقیقتاً نه تنها سخت نیست، بلکه جذاب هم هست. شاید تمرین شناخت نت ها و یا آشنایی با پرده ها برایتان مشکل باشد، اما سعی من بر این بوده طوری آموزش دهم تا بدون هیچ مشکلی بتوانید درسها را پیش ببرید.

اگر خیلی بدبینانه فکر کنیم، خواهید توانست طی 3 ماه به آهنگ مرغ سحر برسید  و اگر دقیق طبق برنامه ای که برایتان مشخص کرده ام پیش بروید طی 8 هفته یعنی 56 روز آهنگ جاودان مرغ سحر را خواهید نواخت.

وقتی مسلط به نواختن یک آهنگ شدید و لذت آن را تجربه کردید شاید کمی از تمرینات کتابی دلسرد شوید و حس و حال اجرای آنها را نداشته باشید. ولی باید مراقب باشید! که این اتفاق نیفتد. سعی کنید طبق گفته هایبنده و دستورات کتاب، به صورت مرتب و دقیق پیش بروید. تمام درس هایی که در کتاب استاد جلال ذوالفنون قرار دارد طبق یک اصول و قائده و ترتیب خاصی چیدمان شده تا انگشتان و مضراب و ذهن شما قدم به قدم رشد کندخیلی برای نواختن آهنگ عجله نکنید. دیر یا زود به نواختن آهنگ مسلط میشوید. سعی کنید در ابتدای راه مضراب، تکنیک ریز، انگشت گذاری و همچنین نت خوانی خود را قوی کنید تا در ادامه به مشکلی بر نخورید. اینها موارد مهمی است که اگر از ابتدا به صورت غیر اصولی پیش برود، بعداً نخواهید توانست اصلاحش کنید و میشود مصداق جمله «خشت اول گر نهد معمار کج تا ثریا میرود دیوار کج»!

امیدوارم که مطالب این مقاله برایتان مثمر ثمر واقع گردد.

رضا شکیبی

پاییز97